Malzeme + İşçilik

DIŞ CEPHE BOYA –  MALİYET HESABI

[]
1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder

Hatırlatma: Dış cephe boya maliyetleri hesap tablosu, 2020 senesinin malzeme ve işçilik fiyat ortalamaları baz alınarak oluşturulmuştur. Ortalama ebattaki bütün şantiyeler için güvenle fiyat analizi yapmanızı sağlar. Boyanacak alan metrajınız çok düşük ise (ör. 100m2’den az) işçilik fiyatını tablodakinden daha yüksek öngörünüz. Yada tam aksine boya metrajınız çok yüksek çıkıyorsa (ör. 1000m2’den fazla) metraj çapınıza oranla, hem işçilik hemde malzeme fiyatlarında bir miktar düşüş olabilecektir. ‘Hesaplarıma Dön’ butonuna tıklayarak, diğer iş kalemlerinizin maliyetlerini de hesaplayabilirsiniz.

Genel Bilgi

Dış cephe boyası uygulamasına başlamadan evvel eski boyanın kabarmış ya da çatlamış kısımlarının kazınarak yüzeyin düzeltilmesi gerekir. Boyanmayacak alanların ve pencere kasalarının üzerlerinin maskeleme bandı ile kaplanarak korumaya almak önemlidir. Cephede çatlaklar var ise boya öncesi dış cephe tamir harcı ve onarım macunu kullanılarak cephedeki bozukluklar giderilmelidir. Tamiratlar bittikten sonra ve boya işleminden evvel yüzeylere mutlaka dış cephe astarı atılmalıdır. Yeni boyanacak renk öncekinden daha açık olacaksa, arkadaki rengin koyuluğunu kapatmak için çift kat astar geçilmelidir. Diğer durumlarda tek kat binder astar yeterlidir. Astar kuru ve temiz olan yüzeylere çekilmelidir.
Dış cephe duvarlarındaki dalgalanmaları kapatmak için grenli boya çeşidi seçilebilir. Cephe yüzeyinde dokulu bir görüntü elde edildiğinden hataları en iyi gizleyen boya türüdür. İşçiliği daha fazla emek istediğinden ve yoğun bir kıvamda kullanılması gerektiğinden malzeme ve işçilik açısından en pahalı olanıdır. En uygun fiyatlı dış cephe boyası ise standart akrilik cephe boyasıdır. En yaygın şekilde kullanılan boya çeşididir. Akrilik boya seçilecekse ismi bilinen ve kalitesini ispatlanmış bir markadan yana tercih yapmak yerinde olur.

Cephede kullanılacak boya türünü doğru seçmek için önce cephenin yüzeyini dikkatlice incelemek gerekir. Bina cephesinde kılcal çatlakların olduğu gözlemlenirse bunu engellemek için elastik boya kullanılmalıdır. Boyanın elastikiyeti fazla olduğundan esnektir ve kolay çatlamaz. Yeni yapılmış binaların da zemine yerleşme süresi vardır. Bu süre içinde fazlaca harekete mağruz kalırlar ve cephede çatlak oluşumu eski binalara göre daha fazla olur. Bu durumda yine çatlakların oluşmasını geciktiren elastik boya türünü kullanmak uygundur. Silikon katkılı boyalar ise su geçirmezlik özellikleriyle anılırlar. Bu tür boyalar kabarmayı geciktirir ve uzun ömürlüdür. Nemli ortamlarda küf oluşumunu ertelemek için de tercih edilir.
Dış cephe boyasının kalıcı olabilmesi için uygulanacağı yüzeylerin tamamen kuru olmasına dikkat etmek gerekir. Aksi halde boya, nemli veya ıslak yüzeylere iyi tutunamayacağından yüzeyde kabarmalar olması kaçınılmazdır. Yağmurlu, karlı, aşırı sıcak veya soğuk havalarda uygulama yapılmamalıdır. Aynı sebeplerden, cephe üzerinde yapılan işlemlerin biri tamamen kurumadan bir sonraki aşamaya geçilmemelidir. Cephe işi aceleye gelmez. İş güvenliği koşulları eksiksiz olarak sağlanmak suretiyle, bilinçli ve bilgili bir ekip tarafından ciddiyetle yürütülmelidir.