blank

“ Şantiye Şefi ” – Şantiye Şefliği

İnşaat faaliyetini müteahhit adına yürüten, personelin ya da taşeronların sevk ve idaresini sağlayan, iş güvenliğinin sağlanması için ilgili yasalara göre gerekli tedbirlerin alınıp alınmadığını denetleyen, yapının fen ve tekniğe, ruhsat ve projesine uygun olarak inşaa edilmesini sağlamakla yükümlü olan (teknik eleman) gerçek kişidir.
(3194 Sayılı İmar Kanunu)

blank

Şantiye Şefinin Görev ve Sorumlulukları

Şantiye şafinin görevi: Yapı ruhsatının alınmasından itibaren başlayıp yapı kullanma izin belgesinin alınması ile son bulur. Samsun’da bulunan inşaat mühendisi ve mimar şantiye şefi ekibimizdeki tüm teknik elemanlar şantiye şefliğinin tüm görev ve sorumluluklarını benimsemiştir.

Şantiye şefi; yapıyı ilgili mevzuat hükümlerine,ruhsata ve eki projelere, denetçi mimar ve mühendis ile kontrol ve yardımcı kontrol elemanlarının talimatlarına uygun olarak inşa ettirmek, yapı denetimi sırasında bizzat hazır bulunarak, denetimin uygun şartlar altında yapılmasını sağlamak, ek-10’da gösterilen form-8’e uygun yapı denetleme defterini şantiyede muhafaza etmek, bu defterin ilgili bölümünü ve yapı denetim kuruluşunca düzenlenen diğer tutanak ile belgeleri imzalamakla yükümlüdür.
(Yapı DenetimiUygulama Yönetmeliği Madde:9/(3))

Şantiye şefi; yapı müteahhidi adına, yapım işinin ruhsata ve ruhsat eki etüt ve projelere uygun olarak gerçekleştirilebilmesi için gerekli olan inşaat ve iş organizasyonunu sağlamak, mevzuatın öngördüğü her türlü tedbiri almak, uygulamak ve uygulatmakla sorumludur.
(Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmelik Madde:10/(6))

Şantiye şefi; inşaat ve tesisat işlerinde yetkibelgeli usta çalıştırılmasından sorumludur.
(YapıMüteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye Şeflerive Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmelik Madde:10/(7))

Şantiye şefi; görev aldığı yapım işine dair yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesini imzalamakla yükümlüdür.
(Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmelik Madde:10/(11))

Yapı müteahhidi veya onu temsilen görevlendirilen şantiye şefi, inşaatta herhangi bir imalata başlamadan en az bir gün önce, yapılacak imalatı yapı denetim kuruluşuna haber vermek zorundadır. Aksi takdirde, işin denetimsiz ilerlemesinden doğabilecek her türlü sorumluluk yapı müteahhidine ve onu temsilen görevlendirilen şantiye şefine aittir.
(Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği Madde:9/(6))

Şantiye şefi; görev aldığı yapım işinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili eksiklik ve kusurları, öneri ve önlemleri belirlemek, yapı müteahhidine rapor etmek ve şantiyede görev alan ilgili kişilere bildirmekle yükümlüdür. Raporda yer alan hususların yerine getirilmemesinden yapı müteahhidi sorumludur.
(Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmelik Madde:10/(8))

Şantiye şefi; görev aldığı yapım işinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili eksiklik ve kusurları, öneri ve önlemleri belirlemek, yapı müteahhidine rapor etmek ve şantiyede görev alan ilgili kişilere bildirmekle yükümlüdür. Raporda yer alan hususların yerine getirilmemesinden yapı müteahhidi sorumludur,

Şantiye Nedir? İdeal Şantiye Nasıl Olmalıdır?

blankİnşaatta kullanılacak çeşitli yapım üretim, depolama, tamir ve bakım tesisleri ile tüm çalışanların gerektiğinde yeme ve yatma ihtiyaçlarını da karşılayacak yapılara şantiye denir.

Şantiyeler inşaatın yapıldığı ve inşaat malzemelerinin bulunduğu yerdir. İnşaatın başlangıcından bitişine kadar olan her uygulamasında önemli bir yere sahiptir. Şantiye direk olarak inşaatın kalitesini ve başarısını etkilemektedir. Şantiye tesisinin yeterli düzeyde iyi olması verimliliği, sürati, karlılığı, personel moralini olumlu yönde etkilemektedir.

Genellikle şantiye tesisi oluşturma harcamalarının karşılığı olmaz. Şantiye bitiminden sonra bu tesislerin satılma durumu mümkün değildir. Bu nedenle şantiye tesislerinin yeterli düzeyde iyi olmasının yani sıra ekonomikte olmaları gerekmektedir. Yapılacak şantiyenin sökülüp başka yerde kullanılma durumu, tamamen veya kısmen gözden çıkarılması, Üçüncü şahıslara devredilmesi, başka amaçlarla kullanılması gibi olasılıklarda düşünülmelidir.

Şantiyenin planlamasının düzgün bir şekilde yapılması gerekmektedir. Şantiye planlaması işi deneyimli bir şantiyeci ile projeci bir mimar tarafından işbirliği halinde ele alınmalıdır. Büyük şantiye planlamalarında Makina Mühendisi, Şantiye elektrikçisi ve tesisat işleri yöneticisinden de yararlanılması gerekir.

Şantiye Ön Hazırlığı - Mobilizasyon Plan

  • Şantiye sahasının inceleme etüdü yapılarak, çalışma sahası ve mobilizasyonun yapılacağı şantiye sınırları tespit edilmelidir.
  • Şantiye kuruluşunda, asgari ihtiyaçların minumum yatırım ve işletme maliyeti ile karşılanmasıprensibi esas olmalı, kurulacak tesis seçiminde bina, baraka, konteyner kullanılması gibi seçeneklerden en uygun olanı seçilmelidir.
  • Şantiye sahasından geçen ve taşınması gereken alt yapı hatlarının (su, elektrik, doğalgaz hatları ve kanalizasyon) varlığı araştırılmalı, mobilizasyon işlemleri ile birlikte ilgili kurum ve kuruluşlarla irtibata geçerek gerekli işlemler yapılmalıdır.
  • Şantiye yakınından geçen enerji hattı varsa, elektrikle çalışacak makina ve aletler de göz önüne alınarak o hattan yararlanılıp, yararlanılamayacağı öğrenilmelidir.
  • Şantiye içi ulaşım güzergahları ile dahili su ve elektrik dağıtım plan ve güzergahları belirlenmelidir.
  • Sahaya giriş çıkış noktaları tespit edilmelidir.
  • Şantiye çevresinin çit tipi ve güzergahı tespit edilmeli, Şantiye çevresi güvenlik açısından örtülmelidir.
  • Kanalizasyon ve foseptik yerleri belirlenmeli, tesisatlar ihtiyaca yeter kapasitede olmalıdır.
  • Kule vinç kullanımının gerekliliği tespit edilmeli, gerekli ise şantiye sahasında yeri belirlenmelidir.
  • Şantiye tesislerinin bulunduğu alanlarda ağaçlandırma ve yeşillendirme yapılmalıdır.

Beton tesisi araştırması yapılmalıdır. Diğer kriterleride göz ününde bulundurarak, şantiyeye yakın beton tesisi tercih edilmelidir.

Beton mikserlerinin şantiyede çevresinde birikmesini önlemek için saha içerisinde veya saha dışında uygun park yerleri tespit edilmelidir.

Çöp ve atık malzeme toplama noktaları belirlenmelidir.Şantiye çevresi, çalışma ortamı düzgün ve temiz olmalıdır.

Araçlara park yerleri ve şantiye içi yolların planlaması yapılmalıdır. Şantiyede kullanılacak iş makinalarının çeşidi ve sayıları tesbit edilmelidir.

Yapılacak işin büyüklüğü göz önünde tutularak, ortalama ve en fazla kaç işçi ve teknik elamanın şantiyede çalışacağı, bunlardan ne kadarının şantiyede kalacağı tespit edilmeli ve bulunan sayılara göre işçilerin dinlenme, yemek yeme, soyunup giyinme, yatma, tuvalet yerleri, sayıları ve ölçüleri; evli personel için yapılacak lojmanların yerleri ve sayıları belirlenmelidir.

Şantiyenin büyük yerleşim merkezlerinden uzak olması halinde, şantiyede bulunacak personel ve işçilerin ihtiyaçlarını karşılamak için yapılacak kantin ve benzeri binaların sayı ve büyüklükleri tesbit edilmelidir.

Haberleşme ihtiyaçları tespit edilerek, telefon hat sayısı, internet hat kapasitesi, telsiz ihtiyacı vb. belirlenmelidir.

Şantiye için gerekli olacak; bilgisayar, yazılımlar, printer, fotokopi ve faks makinesi gibi ofis donanım ve ekipmanları tespit edilmelidir.

Şantiyede elektrik sorunları için jeneratör gerekiyorsa bunların sayı ve kapasiteleri tesbit edilmelidir.

Şantiye güzergahında su hattı yok ise günlük kullanılacak ortalama su miktarı hesaplanmalı ve bu suyun nereden, ne şekilde temin edileceği ve şantiyede nasıl saklanacağı belirlenmelidir.

Kablo ve hat çekimleri şantiyenin kalıcı bir tesis olduğu düşünülerek düzgün bir şekilde yapılmalıdır. Elektrik şebekesinde kablo ek sayısının en az sayıda tutulması zamanla ortaya çıkacak arızaları büyük ölçüde önleyecektir.

Hakim rüzgar yönü öğrenilmelidir.Şantiyeye kurulacak yönetim ofisi çalışmalarında rüzgar yönü dikkate alınmalıdır.

Şantiye sahası yağmur sularının birikmesine engel olacak şekilde, örneğin %1-1.25 eğimli olmalı, şantiye çevresi ve ünitelerin etrafında gerekirse drenaj yapılmalıdır.

İdeal bir şantiye plânında aşağıdaki unsurların
yerine getirilmesi gerekmektedir.

blank
blank